La nostra fundadora
Marie Poussepin, dona amb iniciatives i germana de caritat.
El 20 de novembre de 1994, el Papa Joan Pau II va proclamar benaurada a Marie Poussepin, fundadora de les Germanes de la Caritat Dominiques de la Presentació.
Marie Poussepin va néixer el 14 d’octubre de 1653 Dourdan d’una família d’artesans, fabricants de mitges de seda. A la mort de la seva mare es fa responsable de la casa i vetlla en particular pel seu germà petit, Claudi. Marie es revela aviat com una entenimentada dona de negocis. Els assumptes del seu pare havien anat malament, però ella reprèn el negoci familiar, saneja la situació econòmica i pren iniciativa de futur: introdueix en el seu poble telers per fer mitges de llana, contribuint així al desenvolupament de la indústria i del comerç de Dourdan, que ocuparà el segon lloc, en el mercat de gèneres de punt, després de París.
Contracta aprenents a qui assegura una formació, al mateix temps que una veritable educació. No cobra res com a drets d’aprenentatge i renumera la producció que sobrepassa els mínims establerts. És difícil creure que això passés fa tres segles! Marie Poussepin volia i treballava per a la vida.
No s’acontenta amb aportar als seus conciutadans un cert benestar material. És una cristiana compromesa que dóna testimoni d’una veritable maternitat espiritual essent sovint padrina de bateig en les dues parròquies de Dourdan. Continua la tasca de la seva mare com a animadora de la Cofraria de la Caritat (avui en diríem Càrites), i va fins al final en la lògica de la caritat acollint a casa seva i en la pròpia habitació a una pobra dona malalta i sense recursos, a la qual cuidarà fins a la mort.
Mentrestant, s’ha trobat amb els dominics i amb el Tercer Ordre Dominicà. En el 1691 renúncia a les seves activitats industrials i, després d’un temps de reflexió, deix Dourdan i les seves facilitats per llançar-se a l’aventura de la Caritat. L’ha impactat la misèria que ha vist en alguns poblets de la Beauce. S’instal·la a Sainville on estableix una comunitat del Tercer Ordre de Sant Domènec, per “utilitat de la parròquia, per instruir les joves i servir als pobres malalts”. Se li uneixen altres companyes, entre elles algunes orfes recollides a Dourdan i coneixedores de l’ofici de teixir mitges. És així que neix l’Institut de Germanes de la Caritat, que Marie Poussepin posa sota la protecció de la Verge Maria en la seva Presentació. L’obra es desenvolupa i creix i, el 1744, a la mort de la fundadora, ja hi ha 20 establiments.
Les germanes són avui unes 3.300 repartides en 33 països. La congregació, defineix així el carisme de Marie Poussepin: “Un amor profund a Jesucrist, a qui ella vol seguir, imitar i anunciar. Ho farà per mitjà del servei de Caritat envers els malalts pobres, als quals vol aliviar i confortar, i per la instrucció i educació dels infants i joves”… i amb totes les adaptacions d’èpoques i llocs aquesta és la finalitat de les Dominiques de la Presentació.